Taller Horitzó

El Taller Horitzó té per objectiu la integració laboral de les persones amb discapacitat intel·lectual. Realitza les tasques d’integració social i de realització personal mitjançant el treball productiu adaptat a les característiques dels usuaris.

El taller disposa de Centre Especial de Treball (C.E.T) i de Centre Ocupacional (C.O.)

CENTRE ESPECIAL DE TREBALL (C.E.T.)

La distribució de les feines es fa en quatre sectors productius:

  1. Manipulats: que engloba bàsicament el taller de muntatge d’aparellatge elèctric, però també altres tipus de manipulats.
  2. Construccions, obres i serveis: que engloba les feines de manteniment, construcció i reparacions.
  3. Serveis i activitats diverses: que inclou la neteja de comunitats i particulars, tèxtil, impremta i cuina.
  4. Manteniment d’espais públics: inclou serveis als ajuntaments, amb neteja viària, bàsicament.

Les diferents activitats productives donen feina a 55 persones discapacitades. El Servei de Suport a l’Activitat Professional es fa a través de l’USAP, format per la direcció tècnica, els monitors de suport, el treballador social i la psicòloga.

Es fonamental reforçar i millorar aquest servei, essencial per aconseguir de forma armònica la integració laboral i social dels nostres treballadors donant-los un servei de qualitat que englobi el suport laboral, personal i social adequat a les seves capacitats.

CENTRE OCUPACIONAL (C.O.)

El Centre Ocupacional del Taller Horitzó atén a persones amb discapacitat intel·lectual, majors d’edat i que per les seves característiques personals no poden tenir un contracte laboral. Té per objectiu millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual.

Les activitats que es realitzen al Centre Ocupacional es basen en el model de Shalock de la Qualitat de Vida de les persones amb discapacitat intel·lectual. Intentem treballar a través de les activitats les 8 dimensions: Benestar Emocional, Benestar Material, Relacions Interpersonals, Desenvolupament Personal, Benestar Físic, Autodeterminació, Inclusió Social i Drets.

El Centre Ocupacional té dos serveis:

  • SERVEI DE TERÀPIA OCUPACIONAL (S.T.O.): amb el qual s’intenta millorar les competències motrius, un coneixement i interiorització de les parts del cos. Aquest servei va adreçat a persones amb un retard mental entre sever i moderat i ofereix un servei assistencial on es treballen les 8 dimensions de qualitat de vida. Dintre d’aquest servei hi ha el Servei de Teràpia Ocupacional amb Auxiliar (STO-A), on els usuaris reben més suport per part dels monitors per a realitzar les tasques.

L’expressió dels sentiments a través de la pintura i de la música:

P1030280        Artteràpia

P1000690   Musicoteràpia

  •  SERVEI OCUPACIONAL D’INSERCIÓ (SOI): amb el qual es pretén potenciar una activitat prelaboral per a usuaris que tenen un retard mental entre lleu i moderat. Les activitats prelaborals que fins ara es feien en el SOI de muntatge d’aparellatge elèctric, s’estan suplint per les Activitats de l’hort i la granja. Aquestes activitats formen part del nou Projecte de la Fundació Marpi d’Aula d’Entorn Rural: De l’Horitzó a la terra. A través d’aquestes activitats, com la cura dels animals, donar-los de menjar, netejar-los, etc., aprenen a valorar la importància del medi natural, conèixer el cicle de les plantes, establir i fer complir les seves responsabilitats en la cura de l’hort i treballar cooperativament.

P1010340  P1030818

El Taller de teatre és una altra activitat que comparteixen tant els usuaris del SOI, com els del STO i pretén fomentar i estimular l’expressivitat mitjançant la creativitat artística que allibera les emocions de forma terapèutica, dóna confiança i obre portes al coneixement personal. A més dels assaigs, els usuaris fan tres representacions al llarg de l’any: a mes d’abril, a la Mostra de Teatre Amateur de Catalunya, al mes de maig, a la Festa de la Primavera de la Fundació Marpi i al mes de juny, a la Festa Major de Poble Nou de Pineda de Mar.

IMG_7917

Amb l’activitat de piscina, a més de treballar aspectes com els hàbits d’higiene corporal, dutxa i vestir/desvestir, a partir de l’any 2012 es va començar a entrenar als nostres usuaris per poder competir amb altres persones amb discapacitat intel·lectual en les competicions que fa l’ACELL.

P1000080

Equinoteràpia: és un tractament terapèutic, educatiu i recreatiu. Contribueix a millorar significativament les condicions de desenvolupament psicofísic i social de les persones amb discapacitat, per una millor qualitat de vida. Es produeixen avançaments significatius en les àrees psicomotora, psicològica, de la comunicació, del llenguatge i en el camp de la socialització.

P1000280

Col·laboradors

Cada any, la Fundació Marpi estableix convenis de col·laboració per acollir alumnes en pràctiques de diferents centres:

  • IES Coromines de Pineda de Mar
  • IES S’Agulla de Blanes
  • Fundació Pere Tarrés
  • Centre Innova de Pineda de Mar
  • SERSA Formació
  • Ajuntament de Tordera

També compta amb la col·laboració de persones voluntàries que donen suport a les activitats que es realitzen en el Centre Ocupacional, realitzant tallers de manualitats, de competències socials, de lectoescriptura, etc.

P1000018   Taller màgic

L’hort a les escoles

A partir de l’any 2013 hem ofert una proposta educativa que combina processos d’aprenentatge i de servei a la comunitat. És l’hort a les escoles. Aquesta activitat impulsa la participació en la comunitat de les persones amb discapacitat intel·lectual i sensibilitza als alumnes i mestres. Un cop per setmana, un grup d’usuaris, conjuntament amb un monitor assisteixen a l’Escola Sobirans d’Arenys de Munt (Escola Verda) per explicar, mostrar i ensenyar com es cultiva a l’hort de l’escola, quins són els productes de temporada, quines eïnes es fan servir i com s’utilitzen, etc.

Una experiència mot enriquidora tant per els nostres usuaris, com per els alumnes i mestres de l’escola.

P1050164 DSC03031

DSC03054

Grups de suport familiar

Les famílies sovint verbalitzen la necessitat de compartir un espai amb d’altres famílies que es troben en una situació similar on intercanviar experiències, rebre informació sobre el món de la discapacitat i resoldre dubtes tot descobrint els aspectes positius de la col·laboració entre persones a qui els uneix un fet comú.

Els grups de suport familiar intenen donar resposta a aquesta necessitat facilitant un espai dirigit a famílies que tenen un membre amb discapacitat i que senten la necessitat de compartir la seva experiència amb d’altres persones que visquin, o hagin pogut viure, situacions similars a les seves.

Objectius del grup:

  • Rebre informació concreta relacionada amb la discapacitat, serveis i/o recursos
  • Compartir experiències
  • Trobar solucions conjuntes
  • Donar-se suport emocional
  • Generar activitats pels altres socis de l’entitat (per exemple, xerrades impartides per experts, trobades, etc.)

Comments are closed.